Schatgravers in de klas

Een doosje met een oneindige inspiratiebron voor zelfvertrouwen, bewustzijn en klein geluk. 

Leer ze de schatten in zichzelf kennen.

Natuurlijk wil jij je leerlingen leren lezen, rekenen en spellen. Maar wat hebben ze aan die kennis als je zichzelf niet eens kennen? Als ze niet weten waar ze blij van worden? 

Socrates zei het al: 'Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.' 

Natuurlijk geef jij ze complimenten, want jij weet hoe belangrijk dat is. Maar complimenten komen pas echt binnen als ze het zelf geloven. En helemaal fijn als ze daarvoor niet afhankelijk zijn van jou, maar dit in zichzelf en elkaar kunnen gaan zien.  Als jullie samen en je leerlingen onderling de echte mooie gesprekken kunnen voeren, zonder dat het zwaar en ongemakkelijk wordt.

Je bent wel klaar met de goedbedoelde losse flodders en zoekt iets blijvends, aansprekends en oja, ook wel fijn als het integraal en tussendoor gebruikt kan worden en aangepast aan ieder thema.  

Hoogste tijd dus, voor Schatgravers in jouw klas!

1
leerkrachtaanhetwerk2

Ben jij dit?

 • glundercompany

  Leerkracht op de basisschool of lager onderwijs?

 • glundercompany

  Gun jij jouw leerlingen ook zo die positieve mindset en een stevig zelfbeeld?

 • glundercompany

  Vind jij het ook zo belangrijk om je leerlingen te laten voelen dat iedereen erbij hoort en dat het mooi is hoe uniek ze zijn?

 • glundercompany

  Ben je wel klaar met die goedbedoelde losse flodders of saaaaaaie methodes en zoek je houvast voor jouw leerlingen, iets dat bijna vanzelf gaat?

Elke schooldag, de hele schooldag door.

Niet als les. Niet als methode. Glunderen is een 'state of mind'.

Wil jij ook Schatgravers in jouw klas?

Schatgravers

Ontwerp zonder titel (10)
 • 1

  107 schatkaarten

  met eigenschappen op om van en met elkaar te ontdekken

 • 2

  120 karweikaarten

  met speelse en zinnige opdrachten die oog geven voor  de gewoon-bijzondere dingen van alledag

 • Schatgravers logo R

  zowel los als in combinatie te gebruiken

  als energizer, gespreksstarter in de kring of als integrale tool bij alle lessen

Ik ben Matty, inspirator voor positief onderwijs

... en samen met mijn compagnon Greetje Welten ontwikkelden wij Schatgravers. Om eerlijk te zijn ontwikkelden we hem in eerste instantie voor onze kindercoachpraktijken en mijn klas.

In mijn 18 jaar als Montessori-leerkracht was ik steeds op zoek de manier om kinderen hun zelfbeeld te laten vinden en het niet alleen om leerprestaties te laten gaan.  Ik wilde ze vooral zelf laten geloven, laten doen en oja, een beetje haalbaar alsjeblieft.

Zo ontwikkelden Greetje en ik Schatgravers in 2014. Het vond razendsnel zijn weg naar de kindercoachpraktijken in Nederland en België, maar ikzelf werkte er vooral in mijn klas mee. Merkte het effect (leerlingen gaan vaak juichen als je het doosje tevoorschijn haalt! Echt!) en de veelzijdigheid en besloot dit juist ook op de scholen te gaan verspreiden. Inmiddels werken meer dan duizend klassen in Nederland en België met  Schatgravers. Daar kan jouw klas ook nog bij!

vierkant voor websitesalespages (3)

De directie is zo enthousiast. Ze hebben gevraagd of ik dit met de hele school wil doen! 

Juf Kristie / Freinet on the MOVE (Genk-België)

glunderjuf Kristie
3

Hoe werkt Schatgravers?

Schatgravers bestaat uit schatkaarten en karweikaarten.

De schatkaarten kun je aan jezelf geven, maar ook aan een ander. Van de 107 schatkaarten is er maar eentje de schat 'slim', zo komen je leerlingen er vanzelf achter dat er nog veel meer is om trots en blij mee te zijn. Ze ontdekken op speelse manier hoe bijzonder en uniek ze zijn en gaan dit ook echt voelen, zodat het an integreren en gaandeweg hun zelfbeeld versterkt.

De karweikaarten zijn vragen en opdrachten waarbij je een goed gevoel van krijgt over jezelf, je leven of de wereld om je heen. Eigenlijk allemaal interventies uit de kindercoach-praktijk, maar dan klein, luchtig en haalbaar. Deze doe je samen of alleen. Je mag dit delen of voor jezelf houden. Maar ze zetten altijd aan tot geluk. 

'Standaard in mijn schooltas!'

-Juf Kristel

Schatgravers

 • glundercompany

  kan elke dag, al is het maar 1 minuut

 • glundercompany

  maakt van jouw klas een positieve omgeving

 • glundercompany

  laat jouw leerlingen voelen dat ze ertoe doen

2
glunderpoppetje

Of jouw school nou Kanjertraing, Blits, Kiva, de Vreedzame School of iets anders gebruikt... uiteindelijk gaat het niet om dat ene ingeroosterde uurtje of om dat ingevulde werkblad. Het gaat om wat jouw leerlingen er door de dag heen mee DOEN. Schatgravers laat jullie DOEN en is daarmee de perfecte aanvulling op de methode of kan gewoon los gebruikt worden. Zodat je leerlingen die knetterbelangrijke levenslessen leren. Van elkaar. 

Start dan maar eens gewoon met elke dag 1 karweikaart om samen te doen en 1 schatkaart waarbij ze kunnen aangeven of ze die 'hebben'. Verdiepen kan altijd nog! En reken maar dat je verslaafd wordt aan de reacties van je leerlingen. 

Ooooh, ja zeker wel! Sterker nog, ik weet zeker dat jouw kleuters jou gaan verbazen in zelfkennis en openheid. Zij ervaren nog helemaal de magie en kunnen heel goed uit de voeten met de houvast die Schatgravers ze geeft. 

Ook groep 8 zit gelukkig nog vol verwondering. Ook groep 8 heeft behoefte aan positiviteit en verbinding. Inmiddels zijn al heel veel achtstegroepen je voorgegaan en ze vragen er regelmatig zelf om aan hun leerkracht. Zo fijn vinden ze het!